martes, 1 de marzo de 2022


                     APRENDENDO A COMER 

A relación entre alimentación e saúde é moi estreita. Segundo a OMS manter patróns de alimentación adecuados, dende o punto de vista nutricional, é esencial para a saúde.

Por iso no  "fogar de saudín" insistimos tanto na importacia de aprender a comer.


 

Queremos que os nosos cativos entendan que un alimento saudable non é o que lles gusta, ou lles deixa de gustar, senón que é aquel que é bo ou beneficioso para o funcionamento do seu organismo, e que o fin do comedor escolar é que proben todos os alimentos e eduquen o sentido do gusto.

 

O organismo funciona a base de vitaminas, minerais, e múltiples sustancias e nutrientes que proporcionan os alimentos.

Unha correcta selección e planificación alimentaria pode previr numerosas enfermidades e afeccións, que en moitas ocasións se producen precisamente debido a unha inxesta de alimentos pouco saudable.

 








Unha ampla oferta de alimentos, cando son cativos, axudaralle na idade adulta, a seguir unha dieta variada e completa.

A miúdo vemos a cativos que se pechan en banda non querendo probar novos alimentos,algúns incluso queren sempre o mesmo menú, e isto ten relación coa educación inicial dos sabores.

Por este motivo é aconsellable comezar canto antes a educación do gusto, tarefa coa que continuaremos no noso comedor escolar.

Temos que convidar aos cativos a probar sempre, non debemos aceptar un "non me gusta" se non o probaron antes. E aínda así, en moitas ocasións hai que volver a invitalos a probar  o mesmo prato, xa que desta maneira o sabor vaise a acostumando grazas ás novas conexións  neuronais que se  van establecendo, e que identificarán novos sabores.


 

                                          https://www.youtube.com/watch?v=vbueh5nfpC4

Un alimento saudable é aquel que é bo ou beneficioso para a saúde ou que a proporciona. O organismo funciona a base de vitaminas, minerais e múltiples sustancias e nutrientes que proporcionan os alimentos. Pero non só son necesarios para levar a cabo as actividades diarias, senón que unha correcta selección e planificación alimentaria pode previr numerosas enfermidades e afeccións que, en moitas ocasións, prodúcense precisamente debido a unha inxesta de alimentos non saudables e de malos hábitos, como fumar ou consumir alcol.

Un dos exemplos de listas de alimentos saudables é o que contén a dieta mediterránea, que está constituída por produtos variados que, de forma conxunta, achegan os nutrientes necesarios para o día a día, á vez que pode previr  enfermidades, como a ateroesclerosis e o colesterol.

Ademais de ter unha alimentación variada e equilibrada, tamén é importante seguir unha serie de hábitos saudables, como realizar exercicio, evitar a tensión na medida do posible e descansar o suficiente.

É importante saber que non se deben realizar dietas excluíntes, xa que a maioría dos alimentos e produtos que existen son necesarios para manter unha boa saúde, é dicir, é necesario manter un peso estable e evitar a obesidade, á vez que se consomen alimentos ricos en carbohidratos, que deben supor o 50 por cento da dieta dunha persoa normal. Priorizar a inxesta dos alimentos que se inclúen nesta lista de alimentos saudables non debe implicar a exclusión doutros produtos que tamén son necesarios para que o organismo leve a cabo as súas funcións.

A froita é un alimento que non debe faltar en ningunha dieta saudable, xa que delas proveñen a maioría das vitaminas que se necesitan no día a día.

Entre as froitas máis saudables inclúense:

    Kiwi: É unha das froitas máis ricas en vitamina C, compoñente esencial para a creación da sustancia que se produce entre os glóbulos brancos e que é necesaria para manter uns niveis altos de defensas que axuden ao sistema inmunológico a defenderse de ameazas exteriores. Tamén ten unhas porcentaxes moi altas de fibra e auga, que o converten nunha froita recomendada para combater o estreñimiento e perder peso.
     
    Mazá: Contén, entre outros componenetes, pectina, flavonoides, acedo málico e quercitina, elementos que axudan a reducir o colesterol, e os niveis de glucosa en sangue, polo que son recomendables para previr enfermidades cardiovasculares. Tamén é rica en potasio e vitamina E.

VERDURAS 

 Sempre foron consideradas como un exemplo de alimentos beneficiosos para a saúde que non deben faltar nas comidas. Con todo, son as hortalizas de folla verde as que maior cantidade de vitaminas e nutrientes conteñen. As verduras que se poden incluír nunha dieta saudable son:

    Brócoli: É a verdura que contén o maior valor nutritivo por unidade de peso de produto comestible. Ademais de ser rica en vitamina C, niacina e acedo fólico, contén betacarotenos e vitamina E, polo que ten un efecto antioxidante e de rexeneración celular.
     
    Cenoria: Destaca polo seu alto contido en betacarotenos e as súas propiedades antioxidantes. O seu consumo permite reducir o impacto dos radicais libres, axentes prexudiciais que poden ser producidos tanto por causas externas, como a contaminación, como internas, do propio organismo, e que atacan ás células favorecendo a aparición de enfermidades dexenerativas, como o envellecemento prematuro.

Cereais e legumes: Os cereais, e os legumes sempre tiveron un papel destacado na historia da alimentación, grazas tanto ao seu baixo custo de produción, como aos seus beneficios nutricionais (achegan enerxía á vez que son baixos en graxas). Entre estes produtos pódense destacar:

    Arroz integral: O feito de que sexa integral evita que poida perder algunhas das súas propiedades nos procesos de refinamiento aos que é sometido na maioría das ocasións. Ademais de ser un produto que achega moita enerxía, ten un baixo contido en graxa e é moi rico en fibra.

  Fabas: Son os legumes máis ricos en ferro, aínda que ao ser de tipo vexetal é máis difícil de absorber, polo que é recomendable consumir produtos ricos en vitamina C, que favorece a súa absorción. Tamén conteñen vitamina B1 e niacina, ademais de minerais como manganeso, cobre, calcio e fósforo.

                      PEIXE

 O peixe ten unha gran cantidade de proteínas, á vez que ten poucas graxas saturadas, a pesar de ser un alimento de orixe animal. Tamén son unha boa fonte de vitaminas e minerais, así como de ácidos grasos omega 3, recomendables para reducir o colesterol e previr enfermidades do corazón. Dous dos peixes máis saudables son:

    Salmón: É un dos peixes máis ricos en ácidos grasos omega 3, polo que axuda a reducir o colesterol e a manter o correcto funcionamento do cerebro. É importante, á hora de cociñalo, facelo á prancha ou ao forno, xa que fritilo inflúe de forma negativa e oxida o seu contido en graxas esenciais.
     
    Sardiñas
: Ademais de conter ácidos grasos omega 3, tamén é unha fonte de calcio, xa que é un peixe de óso brando, polo que os procedementos térmicos aos que son sometidas para o consumo fan que o calcio das súas espiñas pase á carne.

CARNE 

 A carne é unha fonte rica en proteínas, vitamina B12, zinc, iodo, selenio e fósforo, elementos esenciais para o correcto funcionamento do organismo. As carnes brancas son máis saudables que as vermellas, xa que achegan unha gran cantidade de proteínas á vez que son baixas en graxa. Dous exemplos de carnes brancas saudables son:




    Polo ou pavo:
Aínda que as carnes brancas, como o polo e o pavo, sexan menos ricas en ferro e zinc que as vermellas, teñen un alto contido en fósforo e potasio. Ademais, son ricos en ácido fólico e niacina, que axuda ao funcionamento do aparello dixestivo, a pel e os nervios, e é importante para a conversión dos alimentos en enerxía.
     
    Coello:
Ten un alto contido proteico á vez que é baixo en graxas. Tamén ten un baixo contido en sodio, polo que pode ser consumido por persoas con hipertensión.

Dentro da dieta mediterránea, tamén é habitual o consumo doutros produtos, como o aceite de oliva.

Este aceite é o que conumimos no noso comedor escola porque eleva os niveis de  colesterol HDL (bo),disminúe o  colesterol LDL-c (colesterol malo) , beneficia o control da hipertensión arterial. Reduce la aparición de trombosis e prevén a  aparición de diabetes.